Terug naar overzicht
Datum: 1 mrt 2022

De ideale hoogte voor een zwevend tv-meubel.

Misschien is het niet het eerste waar je direct aan denkt, maar wel van groot belang als je geen lichamelijke hinder wilt ondervinden tijdens een avondje Bingewatchen op Netflix of wanneer je gewoon ontspannen televisie zit te kijken. 

Wat is de ideale kijkhoogte voor de perfecte combinatie?
De juiste kijkhoogte is voor iedereen verschillend en hangt samen met verschillende factoren:

  1. lengte van de kijker
  2. hoogte van de bank
  3. ideale kijkhouding (zittend of liggend)
  4. formaat van de televisie

Wat is een goede schermhoogte?
De schermgrootte van een televisies wordt weergegeven aan de hand van het beelddiagonaal in het aantal inches.

1 inch = 2,54 cm.

In onderstaande tabel zie je aan de linkerkant de kijkafstand van de bank naar de televisie. Aan de rechterkant zie je het formaat televisie die hier het beste bij past. Als je alle antwoorden hebt kun je verder “bouwen” om de perfect afgestemde situatie te creëren.

Kijkafstand televisieFormaat televisie
203 cm40 inch
218 cm43 inch
249 cm49 inch
254 cm50 inch
279 cm55 inch
305 cm60 inch
330 cm65 inch
381 cm75 inch
447 cm88 inch


Wat is ons advies?
De richtlijn voor het plaatsen van een televisie, rekening houdend met bovenstaande antwoorden, is dat je ogen op 1/3 (vanaf de bovenkant gemeten) van de televisiescherm rust. Wanneer dit het geval is ga je merken dat je een ontspannen houding kunt aannemen en dat je geen last krijgt van je schouders, rug of je nek.

De juiste hoogte voor een zwevend tv-meubel

Wanneer je kiest voor een tv-meubel hangend aan de muur is er nog een extra factor die meespeelt, namelijk: wordt de televisie op een tv-meubel geplaatst of kies je ervoor om deze aan de wand te bevestigen?

Wederom bepaal je eerst de hoogte van de televisie. Naar aanleiding daarvan kun je met dezelfde formule bepalen hoe hoog je tv-meubel moet hangen. 

Hoogte bovenkant zwevend tv-meubel: kijkhoogte • (2/3 van hoogte tv-scherm) • (eventuele) voet televisie.

Ook wanneer je kiest voor een muurbeugel is het van belang dat er ruimte blijft bestaan tussen je tv en jouw zwevend tv-meubel. Een voordeel voor het kiezen van een tv-beugel is het optische aspect. Muurbeugels zijn tegenwoordig zo ontworpen dat een televisie heel vlak tegen de muur bevestigd kan worden. Spectral Just-Mounts heeft een aantal mooie exemplaren die perfect binnen dit plaatje passen. Helaas gaat dit voordeel ook gepaard met een nadeel, namelijk: welke bestemming krijgen de kabels? Een kabelgoot (laten) frezen kan een oplossing zijn, maar is niet voor iedere woning mogelijk en vaak zit je niet te wachten om in je net strak gestucte muur weer te gaan frezen. Een andere oplossing is de veelgekozen draaibare tv-beugel van Spectral. Kabels worden netjes door de aluminium buis weggewerkt en vervolgens is de televisie gemakkelijk bij te draaien wanneer dit nodig is.

Voordelen draaibare tv-beugel van Spectral in vergelijking tot een tv-muurbeugel:

  • geen sleuf meer frezen in de muur
  • draaibaar met slechts een pinkbeweging
  • alles kabels verdwijnen netjes in de aluminium buis
  • geschikt voor kleinere tv's en zelfs de grootste 85" televisies
  • snel en eenvoudig van kabels wisselen zonder dat de televisie is van de muur gehaald moet worden

De draaibare tv-beugel van Spectral is leverbaar vanaf € 299,00 waarbij er de keuze is voor een Vesa 400x400 adapterplaat of geheel zonder meerprijs een universele adapter voor het monteren van elke oled-televisie.

zwevend-tv-meubel_spectral-airzwevend-tv-meubel_spectral-amenozwevend-tv-meubel_spectral-scala-82inchspectral-draaibare-tv-beugel-op-meubelspectral-draaibare-tv-beugel
zwevend-tv-meubel_spectral-airzwevend-tv-meubel_spectral-amenozwevend-tv-meubel_spectral-scala-82inchspectral-draaibare-tv-beugel-op-meubelspectral-draaibare-tv-beugel
montage_zwevend-tv-meubel_amenomontage_zwevend-tv-meubelmontage_zwevend-tv-meubel_spectral-amenomontage_zwevend-design-tv-meubel_amenomontage_zwevend-design-tv-meubel_spectral-ameno
montage_zwevend-tv-meubel_amenomontage_zwevend-tv-meubelmontage_zwevend-tv-meubel_spectral-amenomontage_zwevend-design-tv-meubel_amenomontage_zwevend-design-tv-meubel_spectral-ameno

Spectral Montage Service

neemt al je (montage)zorgen uit handen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dit vraagstuk uit handen te geven aan een specialist. Bij Spectral werken meerdere teams 5 dagen per week om, samen met jou, de beste hoogtes te bepalen. Door hun jarenlange ervaring weet je dat je bij hen in goede handen bent en dat zowel het tv-meubel als de televisie op de juiste positie komt te hangen.

Lees hier de actuele reviews van onze Spectral Montage Service teams.

Deel dit bericht